Warmtepompen
Vlot voldoen aan EPB
Nieuwbouwprojecten moeten voldoen aan strenge eisen qua EPB (EnergiePrestatie en Binnenklimaat). Een warmtepomp kan dé oplossing zijn om vlot de normen te halen, aangezien de klassieke branders minder gunstig zijn voor het E-peil. Ook al is een gasketel in eerste instantie goedkoper, er zouden andere en duurdere ingrepen nodig zijn om te voldoen aan de EPB-normen.
Hoe werkt HET?
Een warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenomgeving, bijvoorbeeld aan de buitenlucht of aan de bodem (aardwarmte of geothermie). Het mag zelfs vriezen buiten, de pomp zal de warmte naar een hogere temperatuur brengen en geschikt maken voor verwarming of sanitair water.
De warmtepomp verbruikt weliswaar elektriciteit, maar levert tot 5 keer meer warmte dan wanneer u dezelfde elektriciteit zou gebruikten om met 'n elektrisch kacheltje te verwarmen. Dus met 1 kilowattuur verbruik geeft de pomp u tot 5 kilowattuur warmte. Deze vermenigvuldigingsfactor is de "Coefficient of Performance", afgekort tot COP. En zelfs als het vriest dat het kraakt, is de warmtepomp nog altijd verrassend efficiënt met een COP van 2 à 3.
Types warmtepompen
De meest geïnstalleerde types zijn
- Lucht/lucht-warmtepomp: de buitenunit onttrekt de warmte aan de buitenlucht. De discrete binnenunit blaast fluisterstil de warme lucht in de binnenruimte. De buitenunit kunnen we op het dak, aan de gevel of in de tuin plaatsen.
- Bodem/water: een buizenstelsel gaat de bodem in, op 140 meter diepte heerst immers een constante temperatuur van 10°C. Ruim voldoende voor de warmtepomp om ook in putje winter de vloerverwarming op een aangename temperatuur te brengen.
Een lucht/lucht-warmtepomp is makkelijker te installeren (geen put nodig voor aardwarmte), maar een bodem/water-warmtepomp heeft een betere COP en is dus efficiënter. Bovendien kan zo'n systeem in de zomer passief koelen: het water uit de diepte is met 10°C koud genoeg om de temperatuur binnenshuis wat te doen dalen.
Project in detail
Eén van onze projecten met een bodem/water-warmtepomp staat beschreven in een vaktijdschrift: 4 handelspanden hebben we voorzien van dit systeem. Verwarmen in de winter, passief koelen in de zomer en het hele jaar door warm sanitair water. Hier vindt u het artikel en foto's.
Vraag een offerte